raspberrytips.nl

Homebridge via Docker installeren op een Raspberry Pi

Met behulp van Homebridge is het mogelijk om apparaten die niet Homekit compatible zijn toe te voegen aan de iOS Woning app. Hierdoor kun je ze besturen via de woning app of met behulp van Siri commando’s.

Heb je bijvoorbeeld een Sonos speaker of Nest thermostaat dan kun je deze met behulp van Homebridge via de Woning app en Siri aansturen. Op dit moment zijn er honderden plugins beschikbaar waarmee je allerlei apparaten kunt toevoegen aan Homekit (bijvoorbeeld de Nest thermostaat, Klikaanklikuit, sonoff, etc).

Tot voor kort was de installatie van Homebridge op een Raspberry Pi vrij lastig. Door gebruik te maken van Docker is de installatie een stuk simpeler geworden en kun je binnen 15 minuten je eigen Homebridge server hebben draaien.

We leggen stap voor stap uit hoe je de Homebridge kunt installeren. Na de voltooide installatie kun je via een web-interface de Homebridge beheren en plugins voor apparaten toevoegen.

Raspberry Pi voorbereiden

Je kunt Homebridge installeren op iedere Raspberry Pi vanaf model B, inclusief de Rapsberry Pi Zero W.

Zorg ervoor dat de laatste versie van het Raspbian Stretch Lite op de Raspberry is geïnstalleerd, deze verbonden is met het netwerk en dat SSH is geactiveerd. Hoe je dit kunt doen, lees allemaal hier terug:


Beginners handleiding: Een Raspberry Pi installeren

Als de Raspberry Pi is geïnstalleerd kunnen we verder gaan met de de Docker en Homebridge installatie.

Docker Installeren

Hierna gaan we Docker installeren op de Raspberry Pi, dit doen we vanaf de officiële repository.

Toevoegen Docker’s GPG sleutel:

curl -fsSL https://download.docker.com/linux/raspbian/gpg | sudo apt-key add -

Toevoegen van de repository:

echo "deb [arch=armhf] https://download.docker.com/linux/raspbian stretch stable" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list

Installeer Docker:

sudo apt-get update
sudo apt-get install docker-ce

Voeg de Pi gebruiker toe aan de docker-groep:

sudo usermod -aG docker pi && logout

Je wordt na het uitvoeren van het commando direct uitgelogd om de rechten effectief te maken. Log hierna opnieuw in.

Docker Compose installeren

Met behulp van Docker Compose gaan we een manifest (yml-bestand) aanmaken met de instellingen voor de Docker container. Hiervoor moeten we eerst Docker Compose installeren.

sudo apt-get -y install python-setuptools
sudo easy_install pip  && sudo pip install docker-compose

Docker Manifest aanmaken

Nu kunnen we het Docker manifest bestand gaan aanmaken, hiervoor maken we eerst de map homebridge aan in de thuismap van gebruiker pi.

mkdir /home/pi/homebridge
cd /home/pi/homebridge

Maak docker-compose.yml aan met behulp van de nano editor:

nano docker-compose.yml

Plaats de onderstaande informatie in het bestand:

version: '2'
services:
  homebridge:
    image: oznu/homebridge:raspberry-pi
    restart: always
    network_mode: host
    volumes:
      - ./config:/homebridge
    environment:
      - PGID=1000
      - PUID=1000
      - HOMEBRIDGE_CONFIG_UI=1
      - HOMEBRIDGE_CONFIG_UI_PORT=8080

Sla het bestand op met ctrl + x, y, enter.

In het bestand wordt o.a. aangegeven dat de Docker container automatisch wordt gestart na een reboot van de Raspberry Pi en dat deze gebruik mag maken van de netwerk instellingen.

Start homebridge

Start nu de Homebridge Docker container:

docker-compose up -d

Het starten kan enige tijd duren, de eerste keer wordt het Homebridge docker image gedownload. Je kunt de voortgang bekijken via de logbestanden:

docker-compose logs -f

Wanneer de iOS pairing code verschijnt is de Homebridge volledig gedownload en geïnstalleerd. Hierna heb je toegang tot de grafische interface van Homebridge.

Homebridge openen in je webbrowser

De grafische interface van Homebridge kun je openen via het IP adres van je Raspberry Pi in een webbrowser, gebruik hierbij poort 8080 om verbinding te maken. Voorbeeld:

http://192.168.2.60:8080

Gebruik de gebruikersnaam admin en wachtwoord admin om in te loggen.

Via de interface kun je de Homebridge configuratie aanpassen, plugins voor andere apparaten toevoegen en logbestanden bekijken. Daarnaast heb je hier opties om de homebridge te herstarten of te updaten.

Homebridge toevoegen aan iOS

Je kunt nu de homebridge toevoegen aan iOS. Open de Woning app op een iPhone of iPad en selecteer de optie ‘Voeg accessoire toe’. Als de home bridge verschijnt in het scherm dan kun je deze direct toevoegen, mocht deze niet verschijnen kies dan optie ‘Gebruik de HomeKit-configuratiecode’. Scan of voeg handmatig de pairing code in die verschijnt in de web-interface. De standaard pin is 031-45-154 (deze kun je achteraf aanpassen).

Plugins installeren Homebridge (voorbeeld Sonos)

Voor homebridge zijn honderden plugins beschikbaar. Deze kun je installeren via de optie ‘plugins’ in de web-interface. Wil je bijvoorbeeld je Sonos systeem inschakelen met behulp van HomeKit en Siri zoek dan naar de plugin ‘homebridge-sonos’ en installeer deze via de ‘install’ knop.

Hierna dien je aan het config bestand de Sonos configuratie toevoegen. Klik hiervoor op config in de web-interface, voeg de onderstaande code toe aan sectie ‘accessories’:

{
"accessory": "Sonos",
"name": "Woonkamer",
"room": "Woonkamer",
"mute": false
}

Belangrijk is dat de parameter ‘name’ exact moet overeenkomen met de naam van de Sonos speaker of de samengestelde groep. Deze naam kun je via de Sonos apps instellen.

Klik hierna op ‘Save’ en herstart de Homebridge, na de herstart zal de Sonos verschijnen in de Woning app als schakelaar en kun je deze via Siri commando’s aan en uitschakelen, bijvoorbeeld ‘Hey Siri, schakel Sonos uit’.

De bediening is het zelfde als dat je op de fysieke play knop van de Sonos drukt.

Klik hier voor meer info voor docker-homebridge?