raspberrytips.nl

Webmin: Beheer je Raspberry Pi vanuit een webbrowser

Webmin is een web interface waarmee je op eenvoudige wijze een Linux systeem kunt beheren, dus ook een Raspberry Pi waarop Raspbian is geïnstalleerd. Ben je nieuw in de wereld van de Rapsberry Pi en Raspbian dan kan de tool ontzettend handig zijn voor het beheren van het systeem.

Recentelijk heeft Webmin een flinke update gekregen en is de webbased tool volledig voorzien van een nieuwe interface. Tevens is een notificatie centrum toegevoegd waardoor je direct de status van de meeste belangrijke componenten kunt bekijken.

Zonder kennis te hebben van de vaak ingewikkelde Linux commando’s kun je een Raspberry Pi bijna volledig beheren en de status van de hardware plus geïnstalleerde services bekijken vanuit je webbrowser.

Installatie van Webmin

Om gebruik te kunnen maken van Webmin moeten er eerst enkele ‘dependancies’ worden geïnstalleerd, deze bestaan voornamelijk uit ondersteuning voor perl.

sudo apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl apt-show-versions python

Webmin is niet beschikbaar in de standaard Raspbian repositories. Download en installeer het package met behulp van de onderstaande commando’s:

sudo wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.831_all.deb
sudo dpkg --install webmin_1.831_all.deb
rm webmin_1.831_all.deb

Het uitpakken en de installatie van het package kan enkele minuten duren (+/- 6 minuten op een Raspberry Pi 3).

Nadat de installatie is voltooid kun je de repository toevoegen aan apt-get, hierdoor wordt Webmin automatisch geupdate tijdens het uitvoeren van het apt-get update commando:

sudo -i
cd /root
wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc
apt-key add jcameron-key.asc
sh -c "echo 'deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib' >> /etc/apt/sources.list"
exit

Webmin openen in een webbrowser

Nadat de installatie is voltooid kan je de webinterface van Webmin bereiken onder https op poort 10000.

Open je webbrowser en vul het ip adres van je Raspberry in:

https://ipadres:10000/

Login met de gebruiker ‘pi’ en bijbehorende wachtwoord. Het hoofdmenu verschijnt en je kunt vanaf nu je Raspberry Pi beheren vanuit de webbrowser!