Nokia 5110 display aansluiten op een Raspberry Pi

Als je een Raspberry Pi wil voorzien van een scherm dan kun je hiervoor een PCD8544 display gebruiken. Dit display staat bekend als het Nokia 5110 display dat werd gebruikt in de old-skool GSM’s. Het scherm heeft een dotmatrix van 84 bij 48 pixels en is voorzien van een backlight.

Het Nokia 5110 display is te koop voor 2 á 3 euro en is redelijk eenvoudig aan te sluiten op de Raspberry Pi via de SPI interface. Volg het onderstaande aansluitschema en installatie stappen.

Gebruikte componenten

84*48 pixels LCD Module Nokia 5110
8x Dupont verbindingskabel (female/female)

Raspberry Pi Zero
Raspbian Jessie (2016-05-27 kernel 4.4.13)

Aansluitschema Nokia 5110 display

Het scherm kun je volgens onderstaand schema aansluiten op de GPIO interface van de Raspberry Pi. In dit voorbeeld gebruiken we een Raspberry Pi Zero maar je kunt ook een Raspberry 2 of 3 gebruiken.

Display RPI RPI pin
RST GPIO24 18
CE SPI CE0 24
DC GPIO23 16
DIN SPI MOSI 19
CLK SPI SCLK 23
VCC VCC 3.3V 1
LIGHT GND 30
GND GND 34

nokia-5110-display-raspberry-pi

Er zijn een aantal verschillende soortgelijke displays beschikbaar op de markt. Wanneer je ander display gebruikt dan de afgebeelde PCD8544 dan kan het zijn dat de backlight niet werkt, in dat geval sluit je deze aan op een vrije GPIO pin.

nokia-5110-display-pcb

SPI activeren

Om te kunnen communiceren met het display moet SPI geactiveerd zijn op de Raspberry Pi, dit doe met behulp van raspi-config.

sudo raspi-config

In het menu selecteer je: Advanced Options ▸ SPI.

Adafruit Nokia LCD library

Via Python gaan we communiceren met het LCD display, hiervoor maken we gebruik van een speciale Adafruit library. Deze installeer je met behulp van de volgende commando’s:

git clone https://github.com/adafruit/Adafruit_Nokia_LCD.git
cd Adafruit_Nokia_LCD
sudo python setup.py install

Python demo scripts

De Adafruit library is voorzien van een demoscripts in de subfolder examples waarmee je de werking van het scherm kunt testen.

cd examples

Als je het display hebt aangesloten zoals hierboven beschreven werken de scripts direct, heb je andere GPIO’s gebruikt dan kun je deze aanpassen in het script.

nokia-5110-display-rpi-image

python image.py 

Het bovenstaande script laat een zwart/wit afbeelding zien op het display, het formaat van de afbeelding moet 84×48 pixels zijn en in het PPM bestandsformaat.

python shapes.py 

Dit script plaatst tekst op het display een geeft je de mogelijkheid om cirkels, vierkanten etc op scherm te laten zien. Zie de afbeelding bovenaan deze pagina voor een voorbeeld.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: