Raspberry Pi: Header pinout (J8) weergeven in terminal

Via de 40 pins header op de Raspberry Pi heb je de mogelijkheid om allerlei sensoren en andere elektronische componenten aan te sluiten en te besturen. De pinnen van de header hebben verschillende functies zoals bijvoorbeeld 5v, 3.3v, GND, I2C, SPI, onewire, serial en pinnen voor algemeen gebruik, de zogenaamde GPIO’s.

Bij het gebruikmaken van de header pins is het vanzelfsprekend belangrijk om te weten, welke pin voor welk functie kan worden gebruikt. Hiermee voorkom je sluiting tussen de verschillende pinnen en gaat je Raspberry Pi niet stuk. Vanuit Raspbian kun je met behulp van de GPIO Zero library een handig overzicht opvragen van de header en de specifiek functies/mogelijkheden van de individuele pinnen.

pinout weergeven onder Raspbian

Met behulp van het pinout commando onder Raspbian krijg je het overzicht van de 40 pins header (J8) te zien in het terminal venster. Daarnaast krijg ook nog extra hardwarematige informatie over de Raspberry Pi, het weergeven van de informatie kan enkele seconden duren.

pinout

raspberry pi pinout gpio zer terminal

Het pinout commando maakt deel uit van het GPIO Zero package versie 1.4 en hoger, deze is standaard aanwezig in het Raspbian Full image. Wanneer je gebruik maakt van een Lite image dan moet je GPIO Zero eerst handmatig installeren voordat je het pinout commando kunt gebruiken. GPIO zero kun je installeren met behulp van apt, gebruik hiervoor de onderstaande commando’s.

Update eerst de repositories:

sudo apt-get update

Installeer hierna het package python3-gpiozero en python-gpiozero (voor python 2 en 3):

sudo apt-get install python3-gpiozero python-gpiozero

Nadat de installatie is voltooid heb je de beschikking over het pinout commando en de GPIO Zero library onder Python2 en 3.

Pinout online bekijken

Wil je online de pinout van de Raspberry Pi bekijken dan is pinout.xyz een aanrader, deze website geeft je een overzicht van de pins en de bijbehorende functies. Daarnaast kun je op deze website bekijken welke pins er door meest populaire HAT’s en pHAT’s worden gebruikt. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

1 gedachte over “Raspberry Pi: Header pinout (J8) weergeven in terminal”

  1. Beste.
    De pinnen 8 en 10 lijken op en seriele poort die ik had bij de ouder computer waar ik een mouse of andere aparaten kon aansluiten. De RS232 noemde die dacht ik.
    Is dat nu het zelfde bij Raspberry. Want ik ben een beetje bang Om iets kapot te maken.

    Groeten Filip

    Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: