PiBakery: De eenvoudigste manier om een Raspberry Pi te installeren

Wanneer Raspbian naar een SD Kaart is geschreven en je deze in de Raspberry plaatst, start automatisch het besturingssysteem op en kun je deze gaan configureren. Denk hierbij aan de wachtwoorden, hostname, netwerk en overige instellingen. Deze instellingen kunnen een struikelblok zijn voor de beginnende Raspbian gebruiker. Gelukkig kan het ook stukken eenvoudiger door gebruik te maken van PiBakery.

Met behulp van de PiBakery tool kun je Raspbian voorzien van verschillende instellingen. Op het moment dat PiBakery de SD kaart heeft voorzien van Raspbian worden ook verschillende zelfgekozen instellingen automatisch toegevoegd. Plaats hierna je SD kaart in je Raspberry Pi en direct zijn een aantal van deze instellingen actief.

PiBakery Blocks

pibakery blocks raspberry pi

Met behulp van de PiBakery tool kun je onder ander de volgende instellingen configureren met bheulp van blocks:

  • Apache/PHP/MySQL installeren.
  • VNC server configureren TCP/IP poort en VNC wachtwoord.
  • Automatisch installeren van een apt-get package.
  • Configuratie van de WiFi verbinding.
  • Standaard gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen.
  • Hostname aanpassen
  • Boot opties aanpassen (Console, Desktop, Logged in).
  • Automatisch een Python script starten.
  • Automatisch een commando uitvoeren.
  • OTG configuratie Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi zero gebruikers kunnen de OTG mode aanpassen naar Ethernet, MIDI, Serial, Mass Storage of zelfs helemaal uitschakelen. De Ethernet mode is ontzettend handig om via USB een TCP/IP verbinding te maken met een Raspberry Pi Zero.

PiBakery werkt op een soortgelijke manier als Scratch, je sleept de verschillende blocks in het configuratie scherm, de blocks kan je hierna aanpassen met de gewenste gegevens. De verschillende blocks kun je activeren bij de eerste keer dat de Raspberry Pi opstart of iedere keer na een herstart.

Op het moment dat je tevreden bent met de instellingen klik je op de ‘Write’ knop rechtsboven in het venster. Het Raspbian image inclusief de instellingen wordt nu naar de SD kaart geschreven.

pibakery blocks raspberry pi-write

Herstart na eerste boot

Het is verstandig om nadat de Raspberry Pi voor de eerste keer is opgestart direct een herstart uit te voeren. Dit is nodig omdat sommige instellingen pas actief zijn na een herstart (bijvoorbeeld Wachtwoord en VNC instellingen).

sudo reboot -h 0

Automatische updates

PiBakery download automatisch de laatste versie van Raspbian en bewaart deze lokaal op je harddisk. Mocht er een nieuwe versie van Raspbian beschikbaar zijn dan wordt deze automatisch gedownload, hierdoor zijn is de SD kaart die je aanmaakt altijd up-to-date.

PiBakery downloaden

PiBakery is gratis te downloaden pibakery.org en is beschikbaar voor Mac OS X 10.9+ en Windows 7, 8 en 10. Op de website vind je uitgebreide documentatie terug en er wordt beschreven hoe jezelf blocks kunt toevoegen.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: