Raspberry Pi Zero configureren via de USB OTG poort

De Raspberry Pi Zero is in Nederland nog niet ‘officieel’ verkrijgbaar maar bij verschillende online stores zoals de PiHut kun je terecht om een Zero online te kopen. De Raspberry Pi Zero is standaard niet voorzien van een ethernet poort of WiFi adapter. De eenvoudigste manier om toegang te krijgen tot een Zero is via de USB OTG poort. Dit is een mini USB poort die ook dienst kan doen als netwerk adapter.

Via een USB/Mini USB kabel kun je de Raspberry Pi aansluiten op je Mac of Windows computer waarna je deze kan benaderen via de hostnaam raspberrypi.local. Op basis van APIPA (Automatic Private IP Addressing) wordt een IP adres toegekend aan de Zero en je computer. De OTG functionaliteit is echter niet standaard geactiveerd en moet je op het Raspbian image activeren voordat je deze in de Zero plaatst.

USB OTG activeren op de Raspberry Pi Zero

Plaats het Raspbian Jessie full of Lite image op een SD kaart. Nadat het image volledig is weggeschreven op de SD kaart open je het bestand config.txt dat aanwezig is in de boot-partitie. Open dit bestand in een teksteditor en voeg de onderstaande regel toe aan het bestand:

dtoverlay=dwc2

Sla de wijzigingen in het bestand op.

Open hierna het bestand cmdline.txt, tussen rootwait en quiet voeg je toe:

modules-load=dwc2,g_ether 

Let op! de opmaak van het bestand is zeer context gevoelig, alle parameters dienen gescheiden te worden met behulp van een spatie en alles dient één enkele regel te staan.

Het bestand kan er nu als volgt uitzien:

config-txt-usb-otg-raspberry-pi

Plaats de SD kaart in de Rapsberry Pi en sluit deze met behulp van een de USB kabel aan op je Mac of Windows computer. Nadat het opstarten is voltooid (na +/- 90 seconden) zal er op de USB bus een nieuw netwerk apparaat worden gevonden met als naam “RNDIS/Ethernet Gadget”. Hierna kun je verbinding maken met de Raspberry Pi zero.

ssh pi@raspberrypi.local

Mocht de verbinding niet tot stand komen controleer dan of je een fout hebt gemaakt in cmdline.txt of config.txt.

1 gedachte over “Raspberry Pi Zero configureren via de USB OTG poort”

  1. Afhankelijk van wat je wil dat je Pi Zero gaat doen na installatie, kun je een hele hoop ook al bepalen via PiBakery. Dat programma voert direct al je wensen en aanpassingen door bij het schrijven van Raspbian naar je (Micro)SDkaart. Overigens niet Alleen voor Zero maar voor alle versies

    Meer info: http://www.pibakery.org

    Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: