Console meldingen bij het opstarten verwijderen

Als je een Raspberry Pi gebruikt in een publieke ruimte voor het tonen van presentaties, het weergeven van een dashboard, digital signage of deze gebruikt als een Retro game console dan kan het wenselijk zijn om de standaard console meldingen bij het opstarten niet te tonen.

Op het moment dat je een Raspberry Pi opstart zullen er tal van console meldingen verschijnen op het aangesloten beeldscherm. Door het configuratie bestand /boot/cmdline.txt aan te passen kun je de weergave van de console meldingen verbergen.

Console meldingen verbergen tijdens het opstarten

Login op de Raspberry Pi via SSH en open het bestand cmdline.txt met behulp van de standaard nano editor:

sudo nano /boot/cmdline.txt

Het configuratie bestand wordt nu geopend met root rechten, aan het bestand moeten we de volgende wijzigingen aanbrengen:

Wijzig tty1 in tty3.

Voeg achter achter de parameter ‘rootwait’ op het einde van de regel de onderstaande code toe:

loglevel=3 quiet logo.nologo

Hieronder zie je een voorbeeld van het bestand cmdline.txt, deze kan echter per configuratie verschillen. De wijzigingen worden in ‘bold‘ weergegeven.

dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 
kgdboc=ttyAMA0,115200 console=tty3 root=/dev/mmcblk0p2 
rootfstype=ext4 elevator=deadline rootwait loglevel=3 quiet logo.nologo

Sla de wijzigingen op met, dit kan je doen met behulp van de toetscombinatie: ctrl + X, gevolgd door Y.

Herstart nu de Raspberry Pi om de aangebrachte wijzigingen te bekijken, bij het opnieuw opstarten zal je merken dat de console berichten niet meer verschijnen op het scherm. In plaats hiervan verschijnt er een zwart beeld totdat het device in zijn geheel is opgestart.

Wijzigingen ongedaan maken

Wil je opnieuw de console meldingen zien tijdens het opstarten dan kun je de gehele procedure terugdraaien. Open de cmdline.txt en verwijder de code: loglevel=3 quiet logo.nologo, wijzig tty3 in tty1. Herstart hierna het device en de console meldingen zullen weer verschijnen tijdens het opstarten.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: