HDMI uitschakelen en extra geheugen vrijmaken op Raspberry Pi

Wanneer je de HDMI uitgang van de Raspberry Pi niet gebruikt dan is het mogelijk om deze poort uit te schakelen. Het voordeel hiervan is dat de Raspberry Pi iets minder stroom zal verbruiken en dat je het geheugen gebruik van de grafische processor kunt terugbrengen naar 16MB, hierdoor komt er meer algemeen werkgeheugen beschikbaar.

Met behulp van het vcgencmd commando is het mogelijk om de hardwarematige functies van de Raspberry Pi aan te sturen. Ook het uitschakelen van de HDMI poort is met dit commando mogelijk.

HDMI poort Raspberry Pi uitschakelen

Log in op de Raspberry Pi via SSH of de seriële poort en voer het onderstaande vcgencmd commando uit om de HDMI poort uit te schakelen.

vcgencmd display_power 0

De HDMI poort kun je weer opnieuw activeren met behulp van:

vcgencmd display_power 1

Geheugen verdeling aanpassen in config.txt

Mocht je ervoor kiezen om de HDMI poort uit te schakelen, dan kan je eventueel ook het gebruik van het video geheugen beperken. Het aanwezige RAM geheugen in de Raspberry Pi wordt namelijk samen met de videokaart gedeeld.

De huidige verdeling van het RAM geheugen kun je bekijken met behulp van:

vcgencmd get_mem arm && vcgencmd get_mem gpu

Op een Raspberry Pi 3 is de standaard verdeling: 944MB ARM en 64MB voor de grafische processor (GPU).

Mocht je deze waarden wil aanpassen dan is dat mogelijk via het config.txt bestand dat is terug te vinden in de map /boot. Je kunt dit bestand bewerken met de nano editor.

sudo nano /boot/config.txt

Voeg onderaan het bestand de volgende regel toe (als deze tenminste nog niet voorkomt in het bestand!).

gpu_mem=16

Naar keuze kun je 16, 32, 64, 128 of 256MB toekennen aan de grafische processor. Sla na het toevoegen van de regel het bestand op en herstart de Rapsberry Pi om de wijzigingen te activeren.

Geheugen verdeling aanpassen via raspi-config

Je kunt ook gebruik maken van de raspi-config tool om de geheugenverdeling aan te passen:

sudo raspi-config

Selecteer de optie: 9 Advanced options -> A3 Memory Split en wijzig het aantal MB's. Bij het afsluiten van de raspi-config tool, wordt de vraag gesteld of je de Raspberry Pi wilt herstarten.

Aanpassingen controleren

Controleer hierna of de wijzigingen actief zijn met:

vcgencmd get_mem arm && vcgencmd get_mem gpu

Mocht je doen besluiten om de HDMI poort uit te schakelen op de Raspberry Pi zoals hierboven beschreven dan kun je het geheugengebruik van de GPU terugzetten naar 16MB.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: