LEDs aansturen via het gpio commando

Als je een sensor, display of led module aansluit op een Raspberry Pi dan zal je voor het aansturen ervan in de meeste gevallen gebruik maken van een Python script. Wanneer het om een simpele schakeling gaat zoals bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van een LED dan kun je ook gebruik maken van het bash prompt commando ‘gpio’. In dit korte stappenplan leggen we uit hoe je de LED moet aansluiten en hoe je hem direct kunt aansturen van de bash prompt.

Gebruikte componenten

330 Ohm weerstand
Gekleurde LED 20mA
Breadboard
Dupont verbindingskabels 2x Male/Female

Raspberry Pi Zero, Raspberry Pi 2, Raspberry Pi 3
Raspbian Jessie (2016-05-27 kernel 4.4.13)

LED Aansluitschema

En standaard LED heeft ongeveer 20mA nodig om aan te gaan. Wanneer er meer dan 20mA door de LED stroomt dan zal deze zeer snel doorbranden. de Raspberry Pi levert standaard ~150 mA op de 3v3 GPIO pinnen. Om deze reden gebruiken we een 330 Ohm weerstand die ervoor zal zorgen dat de doorvoerstroom wordt beperkt tot 20mA.

Een LED heeft een lange en een korte pin, de korte pin is de negatieve pin de langer pin is de positieve pin. De korte pin verbinden we met GND op de Raspberry Pi. De lange verbinden we met de 330 Ohm weerstand en deze zijn beurt met de GPIO 25 (pin #22) op de Raspberry Pi. Om dit alles eenvoudig aan te kunnen sluiten maken we gebruik van een breadboard en dupont kabeltjes.

Het aansluitschema ziet er als volgt uit:

gpio-led-bash-prompt_bb

LED aansturen van de bash prompt gpio

GPIO LED BASH prompt

Nadat de LED is aangesloten kunnen we hem gaan aansturen via het GPIO commando. Als eerste moeten we aangeven dat GPIO 25 in ‘output’ mode moet opereren, dit doen we met:

gpio -g mode 25 out

Hierna kunnen we GPIO 25 inschakelen of uitschakelen door respectievelijke de waardes 0 of 1 te schrijven naar de GPIO.

De LED inschakelen doe je met:

gpio -g write 25 1

De LED weer uitschakelen:

gpio -g write 25 0

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: