Midnight Commander installeren op een Raspberry Pi

Voor het beheren van bestanden heeft Raspbian (zoals iedere Linux distributie) de beschikking over een aantal ingebouwde commando’s. Denk hierbij aan de commando’s cp (kopiëren), ren (hernoemen), mv (verplaatsen), del (verwijderen), etc. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door Midnight Commander te installeren, een variant op ‘old skool’ Norton Commander.

Midnight Commander

Midnight Commander beschikt over een overzichtelijke, gebruiksvriendelijke grafische interface en is speciaal ontwikkelt om het bestandsbeheer onder Linux eenvoudiger te maken. Met behulp van twee venster panelen (left & right) kun je bladeren door de bestanden en mappen die aanwezig zijn op je Raspberry Pi.

Het scherm is verdeeld in vier onderdelen. Het grootste gedeelte bestaat uit twee directory-panelen (left en right), de regel er onder is de commandline. De onderste balk laat functies zien die je met de functietoetsen kunt activeren.

Je kunt in Midnight Commander alle mogelijke basis acties uitvoeren op bestanden en mappen, daarnaast beschikt deze ook over een aantal handige extra functies zoals:

  • Bestanden bewerken via ingebouwde editor (F4)
  • Bestanden en mappen comprimeren (F2)
  • Ingebouwde FTP en SFTP client
  • Mogelijkheid om bestanden en mappen met elkaar te vergelijken
  • Permissies van bestanden en mappen aanpassen
  • Midnight Commander installeren

    Midnight Commander is standaard niet aanwezig onder Raspbian maar kun je heel eenvoudig installeren met behulp van het apt-get commando. Login met SSH op je Raspberry Pi en voor het onderstaande commando uit:

    sudo apt-get install mc -y

    De tool wordt nu automatisch geïnstalleerd.

    Na de installatie kun je deze Midnight Commander starten met behulp van het commando:

    mc

    midnight commander raspberry pi raspbian

    Je kunt nu direct aan de slag met de tool. Naast de toets combinaties is het ook mogelijk om de een muis of trackpad te gebruiken.

    Wil je als Mac OS X gebruiker gebruik maken van de functietoetsen (weergegeven onderaan het scherm) dan met de functietoetsen gebruiken in combinatie met de ‘fn’-toets omdat je andere de systeemfuncties van OS X activeert.

    Klik hier voor meer informatie.

    Plaats een reactie