PIXEL de nieuwe Raspberry Pi desktopomgeving

De standaard Debian LXDE desktopomgeving die standaard aanwezig was in Raspbian is door het Raspbian project team vervangen door PIXEL (Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight). De nieuwe desktop is recentelijk toegevoegd aan de install images van Raspbian, de vernieuwingen zijn hoofdzakelijk cosmetisch. Naast de vele visuele veranderingen zitten er ook een aantal nieuwe standaard applicaties in het nieuwe image, zo is bijvoorbeeld Chromium browser, RealVNC server en client toegevoegd.

Zoals als eerder aangegeven zijn de wijzigingen voornamelijk cosmetisch van aard. Tijdens het opstarten verschijnt in plaats van de gebruikelijke console meldingen een nieuw opstartscherm waarop onder andere het versienummer wordt weergegeven. Wat ook direct opvalt is dat de icons in PIXEL zijn vernieuwd en niet meer worden weergegeven op de vertrouwde plaatsen in het menu.

newdesk

Nieuwe standaard applicaties

Veel van de standaard applicaties zoals bijvoorbeeld Scratch zijn geupdate. De Epiphany browser is (eindelijk) vervangen door de Google’s Chromium, hierdoor wordt het mogelijk om Youtube video’s te bekijken in het h264 formaat en hierbij gebruik te maken van de hardwareversnelling van de Raspberry Pi.

Ook zijn RealVNC server en een viewer toegevoegd. Je kunt RealVNC gebruiken om op afstand het scherm van de Raspberry Pi over te nemen, handig als je Raspberry Pi zonder beeldscherm gebruikt.

Een veelgevraagde optie was de mogelijkheid om Bluetooth en WiFi te kunnen deactiveren vanuit het menu, deze opties zijn nu ook aanwezig.

raspberry pi pixel deskstop

Raspbian + PIXEL downloaden

Op raspberrypi.org kun je het nieuwe image van Raspbian met de PIXEL desktop downloaden, kies hiervoor de optie: Raspbian Jesiie with PIXEL. Klik hier om het image te downloaden.

Raspbian updaten naar PIXEL

Huidige gebruikers van Raspbian kunnen met behulp van apt-get updaten naar PIXEL, voer hiervoor de onderstaande commando’s uit:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install -y rpi-chromium-mods
sudo apt-get install -y python-sense-emu python3-sense-emu
sudo apt-get install -y python-sense-emu-doc realvnc-vnc-viewer
sudo apt-get install -y realvnc-vnc-server

Let op! Het updaten van je Raspberry Pi kan lang kan duren!

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: