Beginners handleiding: Een Raspberry Pi installeren

De Raspberry Pi is een mini maar zeker complete computer die je voor veel verschillende zaken kunt gebruiken. Het is interessant om een Raspberry Pi in je netwerk te hebben hangen, je kunt er bijvoorbeeld een Accesspoint, Media Center, Webserver, Plexserver, VPN server, etc van maken.

Het besturingssysteem van de Raspberry Pi is Raspbian een speciale linux versie. In dit stappenplan doorlopen we alle stappen om een Raspberry Pi gebruiksklaar te maken.

Raspbian op de micro SD kaart installeren

Wanneer je een Raspberry Pi hebt aangeschaft met een lege micro SD Kaart dan moeten we allereerst het besturingssysteem ‘Raspbian’ hierop plaatsen. Heb je een micro SD kaart ontvangen met een oudere versie van Raspbarian of weet je niet welke versie je hebt ontvangen dan kun je de onderstaande stappen uitvoeren.

Download de laatste versie van Raspbian op de officiele Raspberry Pi pagina. Kies voor de Full desktop image, hiermee kun je namelijk direct aan de slag. De ‘Lite’ versie bevat alleen de Raspbian core zonder additionele services en de grafische desktop.

Download de meest recente Raspbian versie.

Om het Raspbian image wat zojuist is gedownload op de micro SD kaart te plaatsen kun je de gratis tool ‘Etcher’ gebruiken dus is beschikbaar voor Linux, Windows en Mac OS X.

Download de meest recente versie van Etcher

Plaats de micro SD kaart via een USB adapter in je computer en Start de Etcher tool.

1. Selecteer het .IMG bestand of het gecomprimeerde ZIP bestand.
2. Selecteer de drive (micro SD kaart).
3. Klik op burn.
4. Wanneer het process voltooid is, wordt de SD kaart automatisch unmount.

etcher img raspbian sd kaart

WIFI configureren

Je kunt direct op de SD kaart de instellingen voor je WIFI netwerk plaatsen in een configuratie bestand. Tijdens het opstarten wordt het bestand ingeladen en de WIFI adapter geconfigureerd.

Plaats de SD kaart waarop Raspbian is geplaatst opnieuw in je computer.

Maak met behulp van een tekst-editor een nieuw ‘platte tekst’ bestand aan. In OS X teksteditor kun je met shift⇧ + cmd⌘ + T de RTF opmaak omzetten naar platte tekst, onder Windows kun je gewoon de notepad applicatie gebruiken.

Voeg de onderstaande regels toe aan het bestand:

country=nl
update_config=1
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

network={
 scan_ssid=1
 ssid="netwerknaam"
 psk="wachtwoord"
}

Pas netwerknaam en wachtwoord aan, naar de gegevens van je eigen WIFI netwerk.

Sla de tekst op als wpa_supplicant.conf in de \boot partitie van de de SD Kaart

WIFI instellingen Raspberry Pi zero W

SSH activeren

Om verbinding via een Terminal applicatie te krijgen met de Raspberry Pi via SSH moet je ook de SSH service activeren, deze wordt niet (meer) standaard geactiveerd bij nieuwe Raspbian images. Om SSH te activeren plaats je een bestand met de naam ssh (gebruik geen extensie) in dezefde /boot map. De inhoud van het bestand maakt niet uit, het mag ook een leeg bestand zijn.

Maak je gebruik van een Mac dan kun je ook OS X Terminal gebruiken om het SSH bestand aan te maken, mount de SD kaart en voer het onderstaande commando uit: touch /Volumes/boot/ssh

Opstarten en inloggen

Verwijder de SD kaart (op de veilige manier) en plaats deze in de Raspberry Pi, bij het opstarten wordt nu automatisch de WIFI configuratie en SSH deamon geactiveerd. Wanneer de Raspberry Pi is aangesloten op het netwerk dan kun je deze zonder dat hij is aangesloten op een scherm benaderen.

Wacht 30 tot 60 seconden waarna je de Raspberry Pi kunt benaderen via het door de DHCP server toegewezen IP adres. Als het IP adres niet bekend is kunnen we inloggen via Putty (Windows) of OS X Terminal, gebruik hiervoor als adres: raspberrypi.local

Gebruiker ‘pi’ en het standaard wachtwoord is ‘raspberry’.

In OS X Terminal maak je verbinding met:

ssh pi@raspberrypi.local

Eventueel kun je de Raspberry Pi ook aansluiten op een scherm met behulp van de HDMI poort en je kun je met behulp van een USB toetsenbord inloggen, hiervoor gebruik je dezelfde inloggegevens.

Basisconfiguratie

Nadat we voor de eerste keer zijn ingelogd voeren we de basisconfiguratie uit. Type het het onderstaande commando in je terminal venster:

sudo raspi-config

Wachtwoord aanpassen (Change User Password)

Standaard is het wachtwoord van de ‘pi’-gebruiker ‘raspberry’, via optie 2 Change User Password kun je dit aanpassen. Type tweemaal het nieuwe wachtwoord, het nieuwe wachtwoord is direct actief.

Regionale instellingen (Localisation Options)

Selecteer deze optie voor specifieke landinstellingen. Om de interne klok te koppelen aan onze lokale tijd selecteer je Change Timezone ▸ Europe ▸ Amsterdam.

Wi-Fi compatibiliteit

Deze stap is alleen beschikbaar op de Raspberry Pi 3, deze heeft ingebouwde Wi-Fi functionaliteit. Voor een volledige compatibiliteit met je Wi-Fi router/accespoint is het verstandig om de Wi-Fi kanalen in te stellen. Selecteer in het menu regionale instellingen de optie ‘Change Wi-Fi Country’ ▸ NL Netherlands (wanneer je een ‘N’ typed in de lijst spring je automatisch naar de landen die met deze letter beginnen).

raspi config wifi settings raspbian

Selecteer ‘Finish’ en selecteer ‘Yes’ wanneer er wordt gevraagd om een Reboot uit te voeren.

Raspbian updaten

Het image dat we op de SD kaart hebben geplaatst bevat nooit de meest recente versies van Raspbian. Om die reden moeten we een software-update uitvoeren, dit doe je met het commando:

sudo apt-get update -y && sudo apt-get upgrade -y

De lijst van beschikbare updates wordt opgehaald en er verschijnt een overzicht van alle beschikbare packages die geupdate kunnen worden, bevestig dit door op enter te drukken. Hierna worden de beschikbare packages gedownload en geïnstalleerd, dit kan enige tijd duren afhankelijk van het aantal updates en de snelheid van je mini SD kaartje.

Raspberry Pi firmware updaten

Als laatste stap gaan we controleren of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor de Raspberry Pi, dit doe met het commando:

sudo rpi-update

Wanneer er een nieuwe firmware beschikbaar is zal deze automatisch worden geïnstalleerd.

Om de nieuwe versie te activeren is een reboot noodzakelijk, deze kun je initiëren nadat het upgrade process is voltooid met het commando:

sudo reboot

Gefeliciteerd je Raspberry Pi is nu geïnstalleerd en helemaal up to date!

15 gedachten over “Beginners handleiding: Een Raspberry Pi installeren”

    • @freek je Raspberry Pi is hierna volledig geïnstalleerd en voorzien van alle updates. Je kunt hem dan gaan gebruiken voor je eigen projecten.

      Beantwoorden
    • Als het goed is ben je dan al in het OS.
      Als je bedoelt “hoe krijg ik een grafische omgeving met vensters en muisaanwijzer te zien?” dan kun je “startx” typen en op Enter drukken.
      In raspi-config (“sudo raspi-config” en dan Enter) kun je ook instellen dat Raspbian standaard in de grafische modus opstart.

      Beantwoorden
  1. Na schrijven img raspbian stretch naar geformatteerde 16 GB usb miniSD in station E, krijg ik melding succesvol afgerond en de vraag schijf F te formatteren. Schijf E is een boot geworden, met 20mb van 40.8mb beschikbaar. Is usb F nu een partitie van de usb E die ik inderdaad weer moet formatteren?

    Beantwoorden

Plaats een reactie