SSH activeren onder Raspbian (vanaf 26/11/2016)

Sinds de 25 november 2016 release van Raspbian is de SSH deamon niet meer standaard geactiveerd. Om toch een remote verbinding te kunnen maken met behulp van SSH dien je de deamon eerst handmatig te activeren voordat je verbinding kunt maken met de Raspberry Pi.

De reden voor deze wijziging is veiligheid. Nadat Raspbian (versies eerder dan 25-11-2016) is geïnstalleerd op een SD kaart en is geplaatst in de Raspberry Pi kun je deze direct benaderen via de gebruikersnaam ‘Pi’ en het wachtwoord ‘raspberry’. Dit maakt de Raspberry Pi zeer interessant voor hackers als deze een directe verbinding heeft met het internet en wordt gebruikt voor IOT toepassingen.

SSH activeren via de SD Kaart

Het activeren van SSH kan op drie manieren, wanneer je gebruik maakt van de ‘lite’ versie dan kan je SSH activeren door een aanpassing op de SD Kaart. Sluit de SD kaart aan op je computer een plaats een bestand met de naam ssh (gebruik geen extensie) in de map /boot. De inhoud van het bestand maakt niet uit en het mag ook een leeg bestand zijn.

Het bestand op de SD kaart plaatsen kan in macOS met Finder en onder Windows met de Verkenner. Verwijder de SD kaart (op de veilige manier) en plaats deze in de Raspberry Pi, SSH zal geactiveerd worden bij het opstarten. Nadat de herstart is voltooid wordt het ‘ssh’ bestand automatisch verwijderd

SSH activeren met behulp van een Mac

Gebruik je een Mac dan kun je ook OS X Terminal gebruiken om het SSH bestand aan te maken, mount de SD kaart en voer het onderstaande commando uit:

touch /Volumes/boot/ssh

Unmount de SD kaart en plaats hierna de SD kaart in de Raspberry Pi, SSH wordt na de herstart geactiveerd. Het ‘ssh’ bestand zal automatisch bij het opstarten worden verwijderd.

SSH activeren via de grafische PIXEL interface

ssh-activeren-raspberry-pi

Heb je de Raspberry Pi aangesloten op een beeldscherm dan kun je SSH via de vernieuwde PIXEL interface activeren. Start de hiervoor de Raspberry Pi configuration tool, ga naar:

Menu ▸ Preferences ▸ Raspberry Pi Configuration ▸ Interfaces

Activeer in het venster de optie ‘SSH’.

SSH activeren via een seriële verbinding

Wanneer je gebruik maakt van een seriële verbinding over de GPIO poort dan kun je met behulpe van ‘sudo raspi-config’ ▸ Advanced options ▸ SSH.

2 gedachten over “SSH activeren onder Raspbian (vanaf 26/11/2016)”

 1. Onlangs heb ik de nieuwe versie 2.1.0 van NOOBS geïnstalleerd. op mijn RPI 2 model B v1.1 Ik kwam na installatie direct in het werkmenu (met pictogrammen en de snelweg) ik heb niets moeten configureren. Nadat ik had gelezen dat ik zelf SSH moest instellen heb ik de radiobutton SSH in PI configuratie op enable ingesteld. Tijdens het werken ben ik naar LXterminal gegaan. Nadat ik de RPI had afgesloten en weer had opgestart kwam hij terug met een inlogmenu. waar als gebruiker “pi” al stond ingevuld. Omdat ik nog helemaal niets aan wachtwoorden had ingesteld typte ik “raspberry” in maar zonder resultaat. Ik heb het gehele systeem opnieuw weer moeten installeren .

  Wat doe ik fout of hoe kan ik dit oplossen?

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Vandaag mijn RPI model 3 voorzien van raspianlite en een uitgeklede gui.
  SSH aangezet en realvncserver geïnstalleerd.
  Maar ik kan op een andere locatie geen verbinding krijgen met de rpi.
  Wat mij opvalt is de eth0 een ander IP adres heeft als dat in heb ingevoerd in de dhcpcd.conf.
  wat gaat er hier mis?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: