Etcher: Disk images terugzetten op een SD kaart

Wanneer je een disk image (.img) met bijvoorbeeld Raspbian voor de Raspberry Pi wilt terugplaatsen op een SD kaart, dan kun je daar verschillende tools voor gebruiken. Windows gebruikers maken vaak gebruik van Win32DiskImager en onder Mac OS X is ApplePi-Baker een van de populairste tools. De afgelopen week is er een nieuwe open source tool genaamd “Etcher” beschikbaar gekomen die cross-platform werkt. Op dit moment is er van Etcher een Windows, Mac OS X en Linux versie voor download beschikbaar.

Eenvoudige werking

Wat direct opvalt aan de “Etcher” tool als hij is opgestart is de mooie en simpele grafische interface. Ook de werking van de tool is uiterst simpel: Selecteer een image (.IMG) bronbestand, selecteer hierna de drive (SD Kaart) waarop je het image wilt wegschrijven en klik hierna op de knop ‘Burn’. Dat is alles en meer hoeft het ook niet te zijn, eenvoud ten top!

Extra SD Kaart opties

Je kunt naast .IMG en ISO bestanden ook ZIP bestanden selecteren om terug te plaatsen op de SD kaart, je hoeft dus images die zijn ‘gezipped’ niet eerst uit te unzippen voordat je ze kunt terugzetten, bespaart weer harddiskruimte en tijd.

Nadat het het diskimage succesvol terug naar de SD Kaart is geschreven verschijnt automatisch de vraag of je dezelfde actie opnieuw wilt uitvoeren, de huidige SD kaart zal automatisch worden unmount van het systeem en kun je direct verwijderen.

Bij het selecteren van de SD kaart wordt extra informatie weergegeven, zodat je niet per ongeluk het image gaat terugzetten op een verkeerde drive.

Etcher downloaden

Etcher is speciaal bedoeld voor ontwikkelaars, eindgebruikers en iedereen anders die wel eens met image bestanden zoals .IMG en .ISO werkt. Je kunt Ether tool gratis downloaden op website van ontwikkelaar Resio.io.

Mocht je interresse hebben voor de source of willen meewerken aan de ontwikkeling van de Etcher dan kun je terecht op GitHub project pagina.

1 gedachte over “Etcher: Disk images terugzetten op een SD kaart”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: