Scherm Raspberry Pi overnemen met Microsoft Remote Desktop Client

De grafische gebruikers interface (GUI) van de Raspberry Pi is alleen zichtbaar wanneer het device is aangesloten via de HDMI poort op een beeldscherm. Ook zonder een aangesloten scherm is het mogelijk om de grafische interface van de Raspberry Pi te bekijken of te besturen. Dit kan met behulp van VNC zoals we eerder hebben beschreven, een alternatief voor VNC viewer en server is de Microsoft Remote Desktop applicatie.

Microsoft Remote Desktop is standaard aanwezig in Windows en is ook beschikbaar voor Mac OS X in de Mac App Store. Het overnemen van de desktop met behulp van de Microsoft oplossing gaat in de meeste gevallen vloeiender dan met VNC. 

Xrdp daemon installeren op Raspberry Pi

In de onderstaande stappen installeren we de Xrdp daemon op de Raspberry Pi onder Raspbian, waarna we met behulp van de Microsoft Remote Desktop Client verbinding kunnen maken met de grafische interface van de Raspberry Pi.

De installatie van de Xrdp daemon is uiterst eenvoudig, maak met behulp van SSH verbinding met de Rapsberry Pi. Log in met gebruiker ‘pi' en bijbehorende wachtwoord, hierna installeren we de Xrdp daemon met behulp van het apt-get commando:

sudo apt-get install xrdp

Remote Desktop verbinding maken

Na de installatie van de Xrdp deamon op de Raspberry Pi kun je er direct gebruik van maken. Start de Microsoft Remote Desktop Client op je Windows PC. Mac OS X gebruikers kunnen de applicatie gratis downloaden in de Mac App Store via deze link.

Start de Microsoft Remote Desktop Client en vul het IP adres, gebruikersnaam en wachtwoord van je Raspberry Pi in. Maak hierna verbinding met behulp van de start knop, na enkele seconden zal de grafische interface van de Raspberry Pi verschijnen en kun je deze besturen via je muis en toetsenbord.

Raspberry Pi Remote Desktop

Grafische interface verschijnt niet

Mocht je geen verbinding krijgen met de grafische versie dan is het mogelijk dat de desktop GUI is uitgeschakeld via raspi-config of je maakt gebruik van het Raspbian Lite image. In het eerste geval kan je de grafische gebruikers interface activeren met starten met behulp van het commando sudo startx, probeer hierna opnieuw verbinding te maken.

2 gedachten over “Scherm Raspberry Pi overnemen met Microsoft Remote Desktop Client”

  1. Hallo Richard,

    Na het volgen van jou uitleg om met RDP mijn RPi over te kunnen nemen lukt het me maar niet om dit werkend te kringen.
    De verbinding met de Pi lukt zo te zien wel, maar na het xrdp inlogscherm krijg ik in het Connection Log op de 7de regel: error – problem connecting.
    Wat ben ik vergeten, of doe ik verkeerd. Via Google kom ik niet veel verder dan dat het bij andere gebruikers geweldig werkt. Heb je een aanwijzing of tip. Alvast bedankt

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: