Scherm van Raspberry Pi overnemen met VNC viewer

De Raspberry Pi is voorzien van een ‘Raspbian Desktop User Interface' die alleen zichtbaar is wanneer het device is aangesloten via HDMI op een extern scherm. Ook zonder een fysiek aangesloten scherm is het mogelijk om de grafische interface van de Raspberry Pi over te nemen vanaf een Mac, Windows of Linux PC.

In de onderstaande stappen installeren we de VNC server op de Raspberry Pi en maken we met behulp van de VNC viewer verbinding met de grafische interface van de Raspberry Pi.

VNC server installeren op de Raspberry Pi

Log in op je Raspberry Pi met behulp van een SSH sessie:

ssh pi@ipnummer

Vervang ipnummer met het IP nummer wat je Raspberry Pi gebruikt of probeer:

ssh pi@raspberrypi.local

Nadat je bent ingelogd installeer je met behulp apt-get de VNC server op de Raspberry Pi

sudo apt-get install tightvncserver

Je krijgt een overzicht te zien welke packages worden geïnstalleerd, druk op enter om de installatie te starten. Nadat de VNC server is geïnstalleerd moet deze geconfigureerd worden, dit doen we met het commando:

vncserver :1

De configuratie wordt gestart. Vul het wachtwoord in wat je wilt gaan gebruiken voor de VNC verbinding, met het wachtwoord krijg je de volledige besturing (zowel, scherm, toetsenbord en muis).

VNC instellen op raspberry Pi

Indien gewenst is het ook mogelijk een wachtwoord aan te maken waarmee je alleen het scherm kunt bekijken, beantwoord hiervoor de vraag: ‘Would you like to enter a view-only password' met ‘y' en vul tweemaal het wachtwoord in wat je hiervoor wilt gebruiken.

VNC Viewer downloaden

Nadat de VNC server is geïnstalleerd hebben gaan we de VNC viewer downloaden, klik op de onderstaande link en download de VNC viewer versie voor het besturingssysteem dat je gebruikt.

Download VNC Viewer

Start na het downloaden de applicatie, het VNC Viewer inlog scherm zal nu verschijnen. Vul bij VNC server in het IP adres van je Raspberry Pi in, gevolgd door :1 (voorbeeld: zie screenshot).

Log in op je Raspberry Pi met VNC

Selecteer bij ‘encryption’ de optie ‘Prefer off’.

Klik op de ‘Connect‘ knop. Er verschijnt nu een authenticatie venster, vul het wachtwoord in wat je eerder hebt ingesteld. Klik op ‘OK’ om verbinding te maken de grafische desktop van je Raspberry Pi. Je krijgt nu de desktop van de Raspberry te zien, afhankelijk van het ingevulde wachtwoord krijg je nu volledige toegang of kun je alleen het scherm bekijken.

Beweeg je muis over de titelbalk van het venster om toegang te krijgen tot de extra VNC opties zoals instellingen, sessie beheer en volledige schermweergave.

Grafische interface verschijnt niet

Mocht je geen verbinding krijgen met de grafische versie dan is het mogelijk dat de desktop GUI is uitgeschakeld via raspi-config. Je kunt de grafische interface handmatig starten met behulp van het commando sudo startx, probeer hierna met de VNC viewer opnieuw verbinding te maken met de Raspberry Pi.

3 gedachten over “Scherm van Raspberry Pi overnemen met VNC viewer”

 1. Hi Richard,

  Dit werkt direct in 1 keer.
  Ik had andere mogelijkheden geprobeerd (met X) en die werkte niet echt lekker.

  Thanks
  Pascal

 2. Helaas, gaatniet goed. Suggesties die ik kan doen?
  sudo apt-get install tightvncserver
  E: dpkg was interrupted, you must manually run ‘sudo dpkg –configure -a’ to correct the problem.

 3. Om tightvncserver automatisch te starten bij een reboot, wijzig de file /etc/rc.local
  en voeg toe:

  # Start tightvncserver
  su – pi -c ‘/usr/bin/tightvncserver :1’

  su (switch user) geeft de gebruikersnaam die voor de service wordt gebruikt, in dit geval de built-in account ‘pi’

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: