Raspbian Jessie: Een vast IP adres instellen

Sinds de release van Raspbian Jessie is de methode om een Raspberry Pi te voorzien van een vast IP adres gewijzigd. In de voorgaande versies van Raspbian zoals bijvoorbeeld Wheezy diende je een vast IP adres toe te kennen via het configuratie bestand interfaces.

In Raspbian Jessie dien je een vast IP adres toe te kennen in het configuratie bestand /etc/dhcpcd.conf, wanneer je toch gebruik maakt van het ‘oude' /etc/network/interfaces bestand dan zal je merken dat de instellingen niet worden geactiveerd.

Vast IP adres Raspbian Jessie

Log in met behulp van SSH op je Raspberry Pi en open het dhcpcd.conf bestand met behulp van de nano editor:

sudo nano /etc/dhcpcd.conf

Voeg de onderstaande regels toe aan het bestand toe, bijvoorbeeld:

interface eth0
static ip_address=192.168.1.123/24
static routers=192.168.1.1
static domain_name_servers=8.8.8.8

Gebruik bij het toevoegen van de regels vanzelfsprekend een IP configuratie die werkt binnen je eigen lokale netwerk.

interface eth0 staat voor de fysieke netwerkaansluiting op de Raspberry Pi, wil je de draadloze netwerk adapter een vast IP adres geven gebruik dan wlan0

static ip_address= Het IP adres (192.168.1.123) dat je wilt gebruiken gevolgd door het subnet masker, in dit voorbeeld staat /24 voor 255.255.255.0. Alle IP adressen binnen de reeks 192.168.1.0 t/m 192.168.1.254 worden hierdoor als lokaal netwerk gedefinieerd.

static routers= Vul hier het adres van je router in, verkeer naar een IP adres buiten het lokaal netwerk wordt doorgestuurd naar de router.

domain_name_servers= Om een internet domein naam om te kunnen zetten naar een IP adres is een DNS server nodig. 8.8.8.8 verwijst naar de Google DNS server, je kunt deze zonder problemen gebruiken of vervangen door de DNS van je internet provider.

Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+x, y, enter.

Herstart hierna je Raspberry Pi om de vaste IP configuratie te activeren.

sudo reboot -h 0

Na het herstarten is je Raspberry Pi met daarop Raspbian Jessie te bereiken op het vaste IP adres wat is toegekend in de bovenstaande stappen.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: