Een vast IP adres instellen op de Raspberry Pi

Wanneer je op de Raspberry Pi gebruik maakt van Raspbian met de Pixel Desktop dan is het vrij simpel om via de grafische interface en de netwerkinstellingen de RPI een vast IP adres tegeven. Gebruik je Raspberry Pi (headless) zonder monitor of maak je gebruik van het Lite image dan kun je de netwerkinstellingen via Terminal aanpassen.

Op het moment dat je gebruik wilt maken van een vast IP adres in plaats van een door de DHCP server toegekend dynamisch IP nummer dan moet je de netwerkinstellingen aanpassen. Sinds de Jessie release van Raspbian is de procedure hiervoor gewijzigd.

Een backup maken van de netwerkinstellingen

Maak een kopie (backup) van de huidige netwerk instellingen, mocht er iets fout gaan dan kun je altijd terugkeren naar de huidige instellingen:

sudo cp /etc/dhcpcd.conf /etc/dhcpcd.conf.backup

Een vast IP adres instellen

De IP configuratie van de netwerkadapters worden opgeslagen in het configuratie bestand dhcpcd.conf in de map /etc. Open het bestand met behulp van de nano editor:

sudo nano /etc/dhcpcd.conf

Voeg onderaan het bestand de volgende regels toe:

interface eth0
 static ip_address=192.168.1.1/24
 static routers=192.168.1.254
 static domain_name_servers=8.8.8.8

interfaceGebruik eth0 voor de vaste ethernet adapter en wlan0 voor de draadloze WIFI adapter.

static ip_address vul het IP adres in wat je wilt toekennen, gevolgd door een / en het subnetmask bits van je netwerk. Maak je gebruik van 255.255.255.0 dan vul je /24 in, heb je een ruimer subnetmask zoals 255.255.0.0 gebruik dan /16 en voor 255.0.0.0 -> /8.

static routers vul hier het IP adres van de router (default gateway) in.

static domain_name_servers in dit voorbeeld gebruiken we de gratis DNS server van Google (8.8.8.8), eventueel kun je het IP adres aanpassen naar de DNS server van je provider.

Nadat het bestand is aangepast, bewaar je de wijziging met behulp ctrl + X, y, enter.

De wijzigingen zijn niet direct actief, je kunt ze het beste activeren door de Raspberry Pi te herstarten. Hiervoor gebruik je het commando:

sudo reboot -h 0

Na de herstart is de Raspberry Pi te bereiken op het vaste IP nummer dat door jezelf is toegekend via dhcpcd.conf.

4 gedachten over “Een vast IP adres instellen op de Raspberry Pi”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: