Het MAC adres van een Raspberry Pi wijzigen (Spoofing)

In sommige gevallen kan het handig zijn om het MAC-adres (media access control address) van je Raspberry Pi’s netwerkkaart aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je het device vervangt voor een andere of als je het MAC-adres van een ander netwerkapparaat wilt spoofen.

Iedere netwerk adapter zowel vast als draadloos is voorzien van een uniek MAC-adres waarmee deze zich kan identificeren op het netwerk.

Op sommige netwerken wordt zelfs toegang verleend op basis van dit MAC-adres. Wanneer in dat geval het adres niet bekend is bij de beheerder van het netwerk dan heb je simpelweg geen toegang. Ook is het mogelijk om met behulp van het MAC adres een bepaald IP adres toegewezen te krijgen, dit kan geregeld worden in de DHCP server.

Onder Raspbian is het eenvoudig mogelijk om de ethernetkaart (eth0) te voorzien van een zelfgekozen adres.

Let op! Een dubbel MAC adres op één het zelfde netwerk kan een hoop problemen veroorzaken, je bent gewaarschuwd!

Voordat je het adres gaat wijzigen kan het handig zijn om te weten wat het originele adres is. Deze kun je bekijken met het commando:

cat /sys/class/net/eth0/address

eth0 in het commando staat voor het ID van de ethernet netwerkadapter.

cat eth0 mac adres raspberry pi

MAC-adres Raspberry Pi wijzigen

Je kunt het adres van de Raspberry Pi aanpassen door de onderstaande regel toe te voegen aan het bestand /boot/cmdline.txt.

Open het bestand met:

sudo nano /boot/cmdline.txt

en voeg de onderstaande regel toe:

smsc95xx.macaddr= 12:34:56:78:9A:BC

nano cmdline txt mac adress raspberry pi

12:34:56:78:9A:BC vervang je door het MAC-adres wat je wilt gaan gebruiken (hexadecimaal). Om de wijziging actief te maken dien je de Raspberry Pi te herstarten.

sudo reboot

Na de herstart kun je verifiëren of het MAC adres is aangepast doormiddel van het eerdere commando:

cat /sys/class/net/eth0/address

Door de smsc95xx.macaddr regel weer te verwijderen uit het cmdline.txt bestand wordt na een reboot het MAC-adres automatisch teruggezet naar het originele adres dat in de fabriek is toegekend aan de eth0 netwerkadapter.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: