Een lichtsensor module aansluiten op de Raspberry Pi

Een lichtsensor kan een handige toepassing zijn in het automatiseren van je huis. Deze sensoren worden vaak toegepast in verlichting, wanneer de licht intensiteit onder een ingesteld niveau komt wordt automatisch de verlichting geschakeld. Er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken zeker als je de sensor aansluit op een Raspberry Pi.

In de onderstaande stappen sluiten we een lichtsensor module aan op de Raspberry Pi en gebruiken we een Python script om de status kunnen uitlezen, hieraan kunnen dan weer allerlei vervolg acties worden ondernomen.

De module die we gebruiken is te koop op elektronica websites vanaf € 0,35. Alle logica die nodig is voor het verwerken van de gegevens is aanwezig op de module. Een rode led op de module geeft aan dat de sensor actief is. De groene LED toont de status, wanneer de lichtintensiteit van de omgeving hoger is dan de ingestelde waarde dan is de status ‘laag’ en is de groene LED actief.

Gebruikte componenten

Lichtsensor module
3x Dupont verbindingskabel (female/female)

Raspberry Pi 3 model B
Raspbian Jessie (2016-05-27 kernel 4.4)

Aansluitschema

Het aansluiten van de lichtsensor is vrij simpel hanteer het onderstaande schema:

Lichtsensor Pin Raspberry Pi Pin Raspberry Pi Functie
GND 6 GND
VCC 1 3.3v
SIGNAL D0 7 GPIO 4

lichtsensor raspberry pi

Python script

Om de status van de lichtsensor te kunnen uitlezen gebruiken we een Python script en maken we gebruik van de standaard GPIO library. We lezen simpelweg de status van GPIO 4 uit, deze kan laag (false) zijn of hoog (true) wanneer lichtintensiteit lager is dan de ingestelde waarde.

import RPi.GPIO as GPIO
import time

GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(4,GPIO.IN)

PIN = 4

while True:
   if GPIO.input(PIN):
      print "Lichtintensiteit lager dan ingestelde waarde"

   time.sleep(0.5)

Kopieer het bovenstaande Python script of download deze met:

wget https://raspberrytips.nl/files/lichtsensor.py

Status lichtsensor uitlezen

Start het Python script met:

python lichtsensor.py

lichtsensor raspberry pi python script

Door de sensor te bedekken wordt de status gewijzigd en verschijnt de tekst: “Lichtintensiteit lager dan ingestelde waarde”. Met behulp van de potmeter op de module kun je het schakelpunt van de lichtintensiteit aanpassen.

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: