LCD/TFT (touch) scherm installeren op een Raspberry Pi

Voor de Raspberry Pi zijn er verschillende goedkope (chinese) TFT/LCD schermpjes te koop die je eenvoudig kunt aansluiten op het device. Het softwarematig werkend krijgen van dergelijk scherm is vaak niet zo eenvoudig. In dit stappenplan gaan we een generiek Pi LCD 3.5″ drukgevoelig scherm (320*480) aansluiten op Raspberry Pi en softwarematig activeren.

Bijgewerkt voor ondersteuning Raspbian Stretch

Het scherm dat we gebruiken kun je op onder andere op aliexpress en dealextreme terugvinden, de eerste is iets goedkoper daar vind je de displays tussen de 10 en 15 euro inclusief verzendkosten. Vanwege het lage bedrag krijg je geen problemen met invoerrechten. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, de onderstaande stappen werken op alle schermen met soortgelijke omschrijving als “LCD module Pi TFT 3.5 inch (320*480) Touchscreen Module voor Raspberry Pi 3”. Het scherm dat wijzelf voor het stappenplan hebben gebruikt kun je hier terugvinden.

De onderstaande stappen werken ook voor de generieke 3.2″, 4″ en 5″ schermen.

Raspberry PI TFT/LCD scherm installeren

Het scherm plaatsen op de Raspberry Pi

Het scherm kun je heel eenvoudig aansluiten op de GPIO interface van de Raspberry Pi. Zorg ervoor dat je de connector op de meeste linkse pinnen van de interface aansluit. Sluit hierna de stroom aan en het scherm zal wit oplichten, de grafische interface van de Raspberry Pi zal nog niet te zien zijn.

Driver installeren

Voor dit stappenplan hebben we een versie installatie met de laatste versie van Raspbian gebruikt. Zorg er allereerst voor dat je Raspberry Pi volledig up to date is, dit doe je met het commando:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Hierna gaan we de drivers downloaden vanaf GitHub:

sudo rm -rf LCD-show
git clone https://github.com/goodtft/LCD-show.git
chmod -R 755 LCD-show
cd LCD-show/

Als laatste stap moeten we de HDMI weergave omzetten naar het LCD scherm, dit doen we door één van de onderstaande commando’s uit te voeren behorende bij het formaat van je scherm.

3.5 inch RPi LCD GPIO scherm

sudo ./LCD35-show

Klik hier om het scherm te aan te schaffen.

3.2 inch RPi LCD scherm

sudo ./LCD32-show

3.97 inch RPi LCD scherm

sudo ./LCD397-show

4.3 inch RPi LCD scherm

sudo ./LCD43-show

5 inch HDMI LCD scherm

sudo ./LCD5-show

7 inch 800×480 RPI LCD scherm

sudo ./LCD7B-show

7 inch 1024×600 RPI LCD scherm

sudo ./LCD7C-show

Het uitvoeren van het commando duurt enkele seconden waarna je Raspberry Pi automatisch zal herstarten. Na de herstart is de HDMI poort uitgeschakeld en verschijnt de grafische desktop automatisch op het LCD scherm.

Ondersteuning voor kleine schermen activeer

In Raspbian heb je de mogelijkheid om de schermweergave aanpassen naar het schermformaat, door deze optie wordt alles beter leesbaar en maakt de grafische interface optimaal gebruik van het scherm.

Ga naar: Menu > Preferences > Appearance Settings
Klik op het tabblad ‘Defaults’ en selecteer de optie voor grootte, medium of kleine schermen.

Virtueel toetsenbord installeren

raspberry pi toestenbord touchscreen

Om tekst te kunnen invoeren via het touchscreen is het handig om een virtueel toetsenbord te installeren. Dit is een toetsenbord dat op het scherm wordt weergeven en waarmee je tekst kunt invoeren.

Het virtueel toetsenbord kun je installeren met het commando:

sudo apt-get install matchbox-keyboard

Na de installatie is het virtueel toetsenbord beschikbaar via Menu > Accessoires > Keyboard.

Touchscreen kalibratie

Raspberry Pi touchscreen kalibratie

Het scherm is voorzien van een touchscreen, in sommige gevallen kan het zijn dat je het scherm moet kalibreren. Dit is het geval als je bijvoorbeeld naast een knop moet tikken om deze geactiveerd te krijgen. Om de kalibratie uit te voeren heb je de xinput-calibrator tool nodig deze kun je installeren met behulp van het commando:

sudo apt-get install -y xinput-calibrator

Na de installatie activeer je het kalibratie proces via de menubalk > Preferences > Calibrate Touchscreen

Op het display verschijnen nu een viertal punten die je moet aantikken, nadat je dit heb gedaan wordt de configuratie voor het scherm opgeslagen.Reboot je Raspberry Pi om de nieuwe waardes toe te passen op het touchscreen:

sudo reboot

Switchen van LCD naar HDMI weergave

Na het activeren van het LCD scherm werkt de weergave via de HDMI niet meer, je kunt de LCD uitschakelen en de HDMI weergave opnieuw activeren.

Ga naar de map met de uitgepakte bestanden (zoals eerder beschreven), switch naar HDMI weergave met:

sudo ./LCD-hdmi

Om opnieuw de LCD weergave opnieuw te activeren gebruik je een van de bovenstaande commando’s.

31 gedachten over “LCD/TFT (touch) scherm installeren op een Raspberry Pi”

 1. ik heb een project in mn hoofd om de pi3 te gebruiken als digitale foto frame en op de achtergrond Domoticz te draaien. is dit mogelijk? en is het mogelijk om te switchen tussen 2 apps?

  Beantwoorden
 2. Hoi,

  Op raspberrypi.org adviseren ze om GEEN additionele drivers te downloaden voor LCD touch screens. Dit zou de laatste raspbian versie corrumperen. Nu heb ik zo’n goedkope van aliexpress.com ( https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-LCD-module-Pi-TFT-3-5-inch-320-480-Touchscreen-Display-Module-TFT-for/32229578580.html?spm=2114.13010608.0.0.jPkgS8 ) en het toont alleen maar een fel wit scherm. Wat vertelt dat de pi niet communiceert met de display(?).

  Ik heb wat fora gelezen en verschillende opties geprobeerd (ook bovenstaande) en ik wacht nog op een reactie van de verkoper. Hebben jullie nog ideeën?

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  ik slaag er niet in om de driver correct te installeren: alles lukt tot de stap waar ik de eigenlijke overschakeling maak naar LCD scherm: na restart blijft scherm hangen op HDMI ingang. Enige oplossing op de RB terug aan de praat te krijgen is volledig opnieuw installeren van het OS.

  Beantwoorden
  • Je moet het juiste formaat scherm kiezen anders loopt hij vast.
   Ik had een 3.5 inch besteld van ali maar in werkelijkheid was dit een 3.2 inch.
   Dus met het commando sudo ./LCD32-show werkte het wel.

   Beantwoorden
 4. Klinkt allemaal heel bekend. Bij mij het zelfde.
  Het heeft wel gewerkt, maar dat was in oktober.
  Waarschijnlijk is de nieuwe versie van het OS de boosdoener.

  Beantwoorden
 5. prachtige uitleg maar helaas bovenstaande reden lijkt me goed mogelijk.
  Als er een held aanwezig is die dit kan oplossen,
  Eeuwige blog/post roem en glorie zijn te verdienen…

  Beantwoorden
 6. Fantastische uitleg.

  Ik kocht een 320*480 scherm via Geek om eens te testen, voor de fun.
  Kreeg het niet geïnstalleerd via de gebruiksaanwijzing op Geek.

  Ik vond deze Nederlandse site, volgde de stappen en het werkt!

  Bedankt naar de schrijver van deze pagina.

  Gr,

  Jan M.

  Beantwoorden
 7. Voor school maak ik nu gebruik van dit scherm. mijn raspberry pi 3 heeft als operating system de debian strech alleen hij blijft hangen op een wit scherm ook nadat ik alle stappen heb gedaan. Is er een ander stappenplan om dit op te lossen?

  Beantwoorden
 8. ik krijg het achtergrondplaatje van het hoofdscherm maar niet beeldvullend; ook niet via bureaublad voorkeuren. Geen van de opties maakt het plaatje beeldvullend

  Beantwoorden
 9. Vorige week de 3.5 inch TFT Lcd-scherm met Touch Panel 320*480 voor RPi …enz uit het verre oosten ontvangen, methode gezocht om aan de praat te krijgen.
  Met dank aan Richard IJzermans die hier op 03-03-2018 dit artikel levert, strikt de tekst t/m “Switchen van LCD naar HDMI weergave ” gevolgd, met als resultaat dat alle bewerkingen overeenkomen met het beschreven !!! Een 10 , zeldzaam goed te volgen en alles werkt naar behoren. Zo komen we met Raspberry Pi (en Arduino) stapje na stapje verder, BEDANKT. Let WEL, voor een ARDUINO is er ook een 3.5 scherm waar wellicht een andere ” driver” voor bedoeld is.

  Beantwoorden
 10. Ik krijg hem echter niet terug naar HDMI. Hierboven staat: Ga naar de map met de uitgepakte bestanden (zoals eerder beschreven), switch naar HDMI weergave met:

  sudo ./LCD-hdmi

  Welke map is dat? Ik mis blijkbaar iets.

  Beantwoorden
 11. Ik heb sinds deze week ook een nieuwe Pi3 met 3,5 inch schermpje. Ik heb het systeem al werkend gekregen. Niet alle apps starten als het scherm is gestart, bv kodi. Iemand enig idee wat de maximale mogelijkheden zijn qua toepassingen?

  Beantwoorden
 12. Heel leuk allemaal, maar de resolutie is nog steeds zo dat ik nergens op ok kan klikken of het venster kleiner kan maken.
  Dacht dat raspberry pi iets voor beginners en gevorderden was….

  Beantwoorden
 13. Ik sluit me aan bij de opmerking van Mischa: het officiële 7″ lcd-schermpje werkt prima met de desktop, maar als ik in een applicatie zit waar ik e.e.a. moet instellen is het betreffende venster te groot om bij de OK of Annuleren knoppen te komen, die meestal onderaan zitten…ik zou niet weten hoe je zo’n venster kan verkleinen of verschuiven zodat je wel bij die knoppen kan. Zo’n venster is maar omhoog te schuiven tot de bovenrand van de desktop en dat is niet voldoende..resolutie is 700*480 en ingesteld voor een klein scherm…. wie weet de oplossing???

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: