KlikAanKlikUit (ICS-1000 control station) toevoegen aan Homebridge

KlikAanKlikUit is een domotica systeem dat veel wordt gebruikt. In combinatie met de ICS-1000 bridge is het mogelijk om de schakelaar met behulp van een app te bedienen. KlikAanKlikUit is eenvoudig te installeren en te koop bij bouwmarkten zoals Praxis en Gamma.

KlikAanKlikUit heeft standaard geen ondersteuning voor Apple’s HomeKit. Door gebruik te maken van HomeBridge op de Raspberry Pi kunnen we dit probleem oplossen en KlikAanKlikUit bedienen via de Woning app en Siri spraakcommando’s.

Benodigheden

• Een Raspberry Pi met daarop HomeBridge geïnstalleerd, alle stap voor stap instructies hiervoor kun je hier terugvinden:


Homebridge via Docker installeren op een Raspberry Pi

• KlikAanKlikUit ontvangers
• KlikAanKlikUit ICS-1000 (oud model € 49,00)

KlikAanKlikUit HomeBridge plugin installeren

Zoek in de Homebridge interface via de optie ‘plugins’ naar homebridge-ics1000 (versie 1.0.7) en installeer de plugin. Nadat deze is geïnstalleerd moeten we de configuratie toevoegen aan de homebridge config.

KlikAanKlikUit configuratie binnen Homebridge

Per ontvanger dient en configuratie toegevoegd te worden aan de accessories sectie. een voorbeeld:

{
  "bridge": {
    "name": "Homebridge",
    "username": "CC:22:3D:E3:CE:30",
    "port": 51826,
    "pin": "031-45-154"
  },
  "description": "Voorbeeld configuratie Homebridge + ICS-1000",
  "accessories": [
    {
		 "accessory": "ICS1000-Dimmer",
		 "name": "Dimmer1",
		 "room": 1,
		 "device": 1		
		},
		{
		 "accessory": "ICS1000-OnOff",
		 "name": "Lamp1",
		 "room": 2,
		 "device": 1		
		 }
   ],
  "platforms": []
}

Configuratie parameters:

[accessory] vul voor een normale aan/uit schakeling hier ICS1000-OnOff in. Wil je een dimmer toevoegen gebruik dan ICS1000-Dimmer

[name] de naam mag jezelf bepalen dit is de naam die in Homekit en de Woning app zichtbaar wordt, deze is aanpasbaar in de Woning app.

[room] en [device] om deze waarden te bepalen kun je het beste eerst inloggen op de KlikAanKlikUit Mijn ICS-1000 website.

Klik op het tabblad ‘Devices’. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle kamers en welke devices zich daarin bevinden. De eerste kamer in het overzicht is voor de configuratie "room": 1, de tweede "room": 2 en zo verder. Dit zelfde is ook van toepassing voor de devices, de eerste is "device": 1, de tweede "device": 2 en zo verder. Het device type geeft aan of we te maken hebben met een Aan/Uit schakelaar of Dimmer.

Voor de configuratie van het apparaat aangegeven in de bovenstaande afbeelding voegen we toe aan de configuratie:

{
      "accessory": "ICS1000-OnOff",
      "name": "AuqariumLuchtbellen",
      "room": 5,
      "device": 2
},

Nadat alle apparaten zijn toegevoegd aan de config sla je de wijzigingen op en herstart je de Homebridge, er is geen verdere configuratie noodzakelijk.

Homebridge weet zelf de ICS-1000 te vinden binnen het netwerk omdat de schakel commando’s via een broadcast op het netwerk naar de bridge worden gestuurd.

Homebridge autorisatie op de ICS-1000

Na de herstart zullen de toegevoegd schakelaars binnen de Woning app zichtbaar zijn. Deze zullen in de meeste gevallen echter nog niet werken dit komt omdat Homebridge nog niet geautoriseerd is op de ICS-1000.

Ga naar de ICS-1000 en gebruik één van de schakelaars die zijn toegevoegd in de Woning app. Op het moment dat je een schakelaar activeert verschijnt op de ICS-1000 bridge de volgende melding: App Link? bevestig deze melding door op de knop rechts van ‘YES’ te drukken. Hierna verschijnt de melding ‘Linked OK‘.

De autorisatie is nu uitgevoegd en je kunt via de Woning app de KlikAanKlikUit schakelaars/dimmers bedienen.

Helaas is de KlikAanKlikUit ICS-1000 nog maar beperkt leverbaar omdat deze wordt vervangen door de nieuwe ICS-2000. Voor deze laatste is echter nog geen Homebridge integratie beschikbaar.

15 gedachten over “KlikAanKlikUit (ICS-1000 control station) toevoegen aan Homebridge”

 1. Ben bezig met je beschrijving en heb de code nagenoeg compleet. Ik draai het alleen in een docker omgeving op mijn nas.
  Heb een vraagje over de code moet je bij username (nu: CC:22:3D:E3:CE:30) het mac adres invullen van de ics1000? Verder super leuke artikelen. Lees ze regelmatig op je website en heb er al diverse geprobeerd. Tnx

  Beantwoorden
 2. Het werkt prima, echter kan ik voor mijn klikaanklikuit setup via de ICS1000 alleen in de Apple Thuis app (apple homekit schakelaars voor verlichting instellen.
  ik vraag me alleen af of ik niet ook kan aangeven dat het om een rolluik of zonnescherm gaat…
  Ik kan de zonwering en rolluik wel via de Thuis app bedienen, echter Siri weigert om dit te doen.
  Ik denk dat het komt omdat de zonwering en rolluik in de homebridge template zijn aangegeven als “ICS1000-OnOff”.
  Als ik echter probeer om dit te wijzigen naar bijv “ICS1000-OpenClose”, dan weigert Homebridge te werken.
  Is hier geen manier voor?

  Beantwoorden
 3. Hoi Richard,

  Net alles geïnstalleerd.
  Werkt prima. Bedankt voor je duidelijke uitleg.
  Zonder ook maar 1 probleem te zijn tegengekomen werkte het.

  Ik ga aan de slag om mijn homewizard te koppelen.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  En ik wacht met spanning af om weer ’s een leuk project bij je te lezen.

  Beantwoorden
 4. Hi Mickel,

  Heb jij al een oplossing gevonden? Ik gebruik een AMU-500 als garagedeur opener en zou deze ook graag via Siri kunnen bedienen (dus openclose ipv onoff)

  Beantwoorden
 5. mooi artikel, half dagje knutselen en alles werkt naar behoren, nu nog siri vanaf 4G achter de firewall met homebridge laten babbelen

  Beantwoorden
 6. Hoi Richard,

  Ik ben bezig met dit hele verhaal maar kan niet meer via de inlog-link online in m’n ICS-1000 komen omdat die niet meer ondersteund wordt.
  kan ik ook via een IP-adres inloggen op m’n ICS-1000?

  Beantwoorden
 7. Ik zie dat hier al een tijdje geen activiteit is geweest maar probeer het toch.

  Ik wil bovenstaande gaan proberen maar heb een aantal vragen:
  1. Is de beschreven methode nog functioneel? Of zijn er aanpassingen nodig door nieuwe (firmware)updates?
  2. Wat zijn de minimale vereiste voor een Raspberry Pi? Ik wil er voor het eerst een kopen, en wil dat zo goedkoop mogelijk doen, kan ik een Pi zero kopen? Zie link 1 onderaan post. Homebridge zou daarop moeten werken, maar ik weet niet of de bovenstaande handleiding dan van toepassing is?

  (https://www.kiwi-electronics.com/nl/raspberry-pi-boards-behuizingen-uitbreidingen-en-accessoires-59/raspberry-pi-boards-363/raspberry-pi-zero-w-2852?sort=p.price&order=ASC)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: