Raspberry Pi gebruiken als WiFi access point

Een Raspberry Pi kun je inzetten als printserver, webserver, media speler en nog veel meer. Je kunt het device ook heel eenvoudig dienst laten doen als een WiFi access point, met eventueel router en NAT functionaliteit.

Compatible wifi adapter gebruiken

De Raspberry Pi 3 met standaard WiFi aan boord is uitermate geschikt om als access point gebruikt te worden, maar je kunt ook een ander type Raspberry Pi gebruiken in combinatie met een externe wifi usb adapter.

Om als access point te kunnen functioneren dient er een wifi adapter aanwezig te zijn die compatible is met de standaard cfg80211 driver. In dit overzicht is terug te vinden welk merk en type je kunt gebruiken, belangrijk is dat de adapter cfg80211 compatible is, AP mode en PHY mode B/G/N ondersteunt.

Image downloaden en plaatsen op de SD kaart

Om een accespoint van de Raspberry Pi te maken kun je gebruik maken van een speciaal samengesteld image, gebaseerd op Raspbian Lite en hostapd. Je kunt het image hier downloaden, schrijf het image naar een SD kaart, stop het kaartje in de Raspberry Pi en start deze op.

Zie ook: Diskimages terugplaatsen op een SD Kaart met Etcher.

Access point configureren

Sluit je vaste netwerkverbinding aan op de ethernet poort, deze krijgt via DHCP een ip adres toegewezen. Via dit IP adres krijg je toegang tot de webinterface, gebruikersnaam ‘admin’ en wachtwoord ‘raspberry’. Via SSH kun je inloggen met behulp van de standaard gebruikersnaam ‘pi’ en het wachtwoord ‘raspberry’.

Login in op de webinterface om eventueel instellingen te wijzigen zoals, ip gegevens, dns, tijdzone, SSID (netwerknaam), draadloze modus, etc.

Accesspoint met of zonder router functionaliteit

Standaard is de optie ‘Accesspoint’ geactiveerd, dit is bridge functionaliteit bedoeld voor in een bestaand netwerk, er wordt geen gebruik gemaakt van NAT en het device zelf maakt gebruik van een lokaal IP adres. Hierdoor kan deze worden aangesloten op bijvoorbeeld een Ziggo Horizon of KPN Experia Box.

Daarnaast kun je er ook kiezen voor router functionaliteit, dit is vooral handig als je het device direct aansluit op een internet-verbinding. Het publieke IP adres zal doormiddel van NAT worden gedeeld gedeeld met de verbonden Wifi apparaten (192.168.1.x range).

Voor meer informatie over de Raspberry WiFi router en het Raspbian diskimage kun je terecht op deze GitHub pagina.

4 gedachten over “Raspberry Pi gebruiken als WiFi access point”

Plaats een reactie