Raspbian: Voorkom het per ongeluk verwijderen van bestanden

Zoals in de grafische interface van de Raspberry Pi is het ook vanaf de shell prompt mogelijk om bestanden te verwijderen van de harddisk. Het commando wat hiervoor wordt gebruikt is ‘rm' (een afkorting van remove).

Na het verwijderen van bestanden via de grafische interface worden de bestanden en mappen in de prullenmand geplaatst, verwijder je per ongeluk het verkeerde bestand, geen paniek je kunt het bestand weer uit de prullenmand halen. Verwijder je bestanden via de shell prompt dan heb je dit vangnet niet.

Gevaren van het rm commando

Verwijder je bestanden met het rm commando dan zijn ze ook echt weg. Om die reden is het aan te raden om (zeker als beginnend Raspberry Pi gebruiker) het rm commando in combinatie met de optie -i te gebruiken. Bijvoorbeeld:

rm -i bestandsnaam.zip

rm i raspbian verwijderen

Deze optie forceert het rm commando om bevestiging van de actie te vragen. Antwoord je met ‘y' dan worden de bestanden pas verwijderd. Dit geeft nog steeds geen garantie dat niet per ongeluk bestanden verwijderd, maar het is wel een extra veiligheidscheck.

De -i optie werkt ook op het moment dat je een complete map gaat verwijderen (-r optie). Bijvoorbeeld:

rm -ir /mijnmap/afbeeldingen/

Verwijder bevestiging toevoegen aan .profile

Met beheulp van .profile kun je een alias aanmaken voor het rm commando, hierdoor kun je de -i optie standaard toevoegen aan het rm commando. Open .profile met behulp van de nano editor:

nano .profile

nano rm raspbian edit verwijderen

Voeg onderaan het bestand de onderstaande regel toe:

alias rm='rm -i'

Bewaar de wijzigingen ctrl+x, enter, y(es).

Om de wijzigingen te activeren moet het profile opnieuw worden geladen, dit kun je doen met behulp van het commando:

source ~/.profile

Hierna is bevestiging optie is standaard geactiveerd wanneer je bestanden gaat verwijderen, in het onderstaande screen is dat te zien:

rm raspbian verwijderen

Wil je dit weer uitschakelen dan hoef je alleen de alias regel weer te verwijderen en .profile opnieuw in te laden.

Een reactie plaatsen

%d bloggers liken dit: