Raspbian + Pixel installeren op een Mac of i386 PC

Raspbian het besturingssysteem van de Raspberry Pi is in eerste instantie ontwikkelt voor de ARM processor architectuur die aanwezig is in de Rapsberry Pi's. Sinds deze week is het mogelijk om Raspbian inclusief de nieuwe PIXEL interface te gebruiken op een i386 PC of Mac.

In het x86 image ontbreken alleen Minecraft en Wolfram Mathematica vanwege rechten, alle overige applicaties en packages zijn wel aanwezig. Natuurlijk heb je op een PC en Mac ook geen beschikking over GPIO's om sensoren en dergelijke aan te sluiten. De systeemvereisten zijn uitermate laag waardoor je het bijna vrijwel zeker kunt gebruiken op iedere oude PC of Intel Mac.

De werking is simpel, plaats het x86 image op een USB stick en boot je PC of Mac vanaf deze USB Stick. Na enkele tientallen seconden zal de grafische interface automatisch verschijnen.

i386 Raspbian image downloaden

Je kunt het ISO bestand downloaden met behulp van de onderstaande link:

Nadat de de download is voltooid kun je het image terugplaatsen op een USB stick met behulp van Etcher, hoe dat moet doen kun je hier teruglezen.

i386 Raspbian image booten op een Mac

Nadat het image naar de USB stick is geschreven plaats je deze in je Mac, er verschijnt een melding op het scherm dat het bestandstype niet wordt ondersteund, deze melding kan je negeren.

Herstart hierna je Mac met de alt/option⌥ toets ingedrukt, tot het moment dat het boot selectie venster verschijnt. Selecteer de USB-Stick, na enkele seconden zal het boot scherm van Raspbian verschijnen.

22 dec 2016: Door een bug in de EFI code van het ISO bestand kan het voorkomen dat het image niet werkt op een MacBook. Zelf hebben wij het getest op een MacBook Pro retina (eind 2014) en hierop werkt het image perfect.

i386 Raspbian image booten op een (Windows) PC

Om op een PC te kunnen booten vanaf een USB device dien je in de meeste gevallen deze optie te activeren in de BIOS van je PC. De procedure hiervoor verschilt per type PC. Als de optie is geactiveerd krijg je tijdens het opstarten de mogelijkheid om op te starten vanaf de USB stick.

1 gedachte over “Raspbian + Pixel installeren op een Mac of i386 PC”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: