Speciale htop versie voor de Raspberry Pi

Onder bijna iedere Linux distributie heb je de beschikking over het top commando. Met behulp van dit commando kun je alle actieve processen en de belasting ervan bekijken. Naast top is ook de variant htop aanwezig, htop is het uitgebreidere broertje van top en is menu gestuurd.

top-htop
Links de weergave van het top commando, rechts htop

Actieve processen bekijken

Beide commando’s geven je informatie hoeveel CPU en geheugen een bepaald proces verbruikt en wie de eigenaar (gebruiker) is. Het verbruik wordt op basis van de belasting weergegeven van hoog naar laag. Zoals in ieder besturingssysteem hebben de processen ook een process ID (PID), dit PID kan handig op het moment dat je een proces handmatig wilt afsluiten (killen).

Wanneer je gebruik maakt van htop dan heb je ook direct de mogelijk om een proces te killen. Je kunt namelijk alle processen bekijken vanuit een ’tree-view’ en daarbij heb je de mogelijk om een process met behulp van de cursor toetsen en functietoets F9 te selecteren en/of killen. Wil je de weergave van het scherm aanpassen, geen probleem F2 Setup geeft je de mogelijkheid om de kleuren en de opmaak van de kolommen aan te passen.

Speciale htop versie voor Raspberry Pi

htop raspbian raspberry pi

Het Raspbian image is standaard voorzien van een generieke linux htop versie. Speciaal voor Raspbian en de Raspberry Pi is een versie 2.x ontwikkelt die je ook hardwarematige informatie geeft over de RPI. Na de installatie van deze speciale versie wordt onder andere ook de CPU temperatuur en de frequentie van de CPU weergegeven (in het paneel rechtsboven).

Downloaden en installeren

Je kunt de speciale RPI versie van htop v2.x installeren met behulp van de onderstaande commando’s:

Download de laatste versie van GitHub:

wget https://github.com/wbenny/htop/files/573914/htop_2.0.2-2_armhf.deb.zip

Pak het zip bestand uit:

unzip htop_2.0.2-2_armhf.deb.zip

Installeer de nieuwe versie over de oude versie:

sudo dpkg -i htop_2.0.2-2_armhf.deb

Forceer het aanmaken van een nieuw standaard config bestand:

rm -rf ~/.config/htop/htoprc

Start hierna htop:

htop

Meer informatie over het RPI htop v2.x kun je terugvinden op de GitHub pagina van de ontwikkelaar:

https://github.com/wbenny/htop

1 gedachte over “Speciale htop versie voor de Raspberry Pi”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: