De Raspberry Pi 2 & 3 hebben een fysieke ethernet aansluiting waarmee je over het netwerk snel SSH toegang kunt krijgen en zo de WIFI instellingen kunt activeren. Op de Raspberry Pi zero en zero W heb je deze mogelijkheid niet, via het Raspbian image kun je bij het opstarten WIFI instellingen activeren.
Nadat Raspbian op het SD kaartje is geplaatst, kun je in de boot-patitie een tekstbestand plaatsen met daarin de gegevens voor je WIFI netwerk. Deze gegevens worden tijdens het opstart process gelezen en gekopieerd naar het configuratie bestand dat verantwoordelijk is voor de WIFI instellingen.
Je kunt de onderstaande stappen gebruiken voor iedere Raspbery Pi, met zowel een geïntegreerde als externe WIFI adapter.
WIFI instellingen plaatsen in de boot partitie
Plaats de SD kaart waarop Raspbian is geplaatst in je computer.
Maak met behulp van een tekst-editor een nieuw ‘platte tekst’ bestand aan. In OS X teksteditor kun je met shift⇧ + cmd⌘ + T de RTF opmaak omzetten naar platte tekst, onder Windows kun je gewoon de notepad applicatie gebruiken.
Sinds de release Raspbian Stretch is deze procedure gewijzigd.
Voeg de onderstaande regels toe als je gebruik maakt van Raspbian Jessie v4.9+:
country=nl update_config=1 ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant network={ scan_ssid=1 ssid="netwerknaam" psk="wachtwoord" }
Onder Raspbian Jessie volstaat het gebruik van:
network={ ssid="netwerknaam" psk="wachtwoord" key_mgmt=WPA-PSK }
Pas netwerknaam
en wachtwoord
aan, naar de gegevens van je eigen WIFI netwerk.
Sla de tekst op als wpa_supplicant.conf
in de \boot partitie van de de SD Kaart
Om verbinding te krijgen met de Raspberry Pi via SSH moet je ook de SSH service activeren, deze wordt niet (meer) standaard geactiveerd bij nieuwe Raspbian images. Om SSH te activeren plaats je een bestand met de naam ssh
(gebruik geen extensie) in dezefde /boot map. De inhoud van het bestand maakt niet uit, het mag ook een leeg bestand zijn.
touch /Volumes/boot/ssh
Verwijder de SD kaart (op de veilige manier) en plaats deze in de Raspberry Pi, bij het opstarten wordt nu automatisch de WIFI configuratie en SSH deamon geactiveerd. Je kunt de Raspberry Pi nu benaderen via het door de DHCP server toegewezen IP adres.
Je hoeft niet eens de DHCP server te raadplegen voor het aan de Raspberry Pi toegekende adres. Raspbian heeft namelijk mdns (avahi). Op Mac / Linux systemen kun je de Raspberry benaderen met .local
De hostname met domain .local. In vorige post viel dit weg.
Dus als hostname “example” is dan kun je bijv ssh pi@example.local doen.
Ik heb de laatste versie van Stretch gebruikt. Welke WIFI instellingen moet ik dan gebruiken. In de gegeven voorbeeld zijn alleen de opties voor Raspbian Jessie v4.9+ en voor Raspbian Jessie uitgewerkt. Of moet Raspbian Jessi hier niet Raspbian Stretch zijn.