Raspbian: De bash prompt aanpassen

Wanneer je met behulp van SSH verbinding maakt met een Raspberry Pi dan verschijnt nadat de verbinding tot stand is gekomen en er is ingelogd de bash prompt. De bash prompt is standaard ingesteld op ‘pi@raspberrypi:~ $', dit is de gebruikersnaam, hostnaam en de pwd (present working directory).

pi@raspberrypi:~ $

Via de bash_profile kun jezelf aangeven welke gegevens er moeten verschijnen in de bash prompt. Zo kun je kun bijvoorbeeld de volgorde wijzigen, extra informatie en kleur toevoegen. Een handig hulpmiddel hierbij is de online Bash Profile Generator, met behulp van deze website kun je heel eenvoudig doormiddel van drag & drop je eigen prompt samenstellen.

Bash Profile Generator

Open en een webbrowser de Bash Profile Generator:

http://xta.github.io/HalloweenBash/

bash prompt raspberry pi aanpassen-1

In de sectie ‘Your Configuration' kun jezelf de gewenste info toevoegen of verwijderen. Daarnaast is het mogelijk om de voor en achtergrond kleuren aan te passen naar eigen keuze.

Bash Profile aanpassen

Onderaan de webpagina in sectie 3 verschijnt automatisch de export code die je moet toevoegen aan de bash_profile. Kopieer de gegenereerde code naar het klembord van je computer. Open hierna op je Raspberry Pi met de nano editor het bestand bash_profile.

nano ~/.bash_profile

Plak de gegenereerde code in het bestand. Het kan zijn dat er nog geen bash_profile aanwezig is, in dat geval is het bestand leeg. Sla de wijzigingen op met ctrl+X, Y, gevolgd door ‘Enter'.

bash prompt raspberry pi-aanpassen-2

De wijzigingen zijn niet direct actief, hiervoor moet de bash profile opnieuw geladen worden. Dit kun je doen door de SSH sessie af te sluiten of handmatig het onderstaande commando uit te voeren. Het commando forceert dat de bash_profile opnieuw wordt ingeladen.

. ~/.bash_profile

Na het uitvoeren van het commando of het opnieuw maken van de SSH sessie zal je zien dat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Bash prompt aanpassingen verwijderen

Mocht je terug willen keren naar de standaard instellingen open dan met de nano editor het bash_profile bestand.

nano ~/.bash_profile

bash prompt raspberry pi-aanpassen-3

Verwijder de gehele regel die begint met export PS1= en herlaad de bash profile:

. ~/.bash_profile

Een reactie plaatsen

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers liken dit: